Cześć Wszystkim
Zwracam się o pomoc w temacie SINUS PRO ULTRA 6500 24/230V + Balanser napięcia 24V. (4 panele 445W + 4xAGM 12V100Ah)
Aktualnie cały off grid wykonany prze zemnie, jako amatora elektroniki i elektryki. Na przykładzie poniżej :
I tu moje pytanie, czy połączenie wg tego schematu jest poprawne ? Jeżeli należało by nanieść jakieś zmiany to bardzo prosił bym o poradę, ewentualnie jeżeli to nie problem jakiś schemat korygujący aktualne połączenie.
Bardzo często balanser wyrównuje zestaw B - mgruga.
Pomijam na schemacie wpięte układy zabezpieczeń, bo one akurat były wykonane przez elektryka.
- Wyrzuc te akumulatory na smietnik i kup cos co pociagnie ci wiecej niz pare miesiecy, to moja rada, zainwestuj w aku lifepo4 w podobnej cenie, ktore pozyja kope lat.
A jak tam Twoj magazyn? Co masz obecnie? 🙂
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
No czesc
Co moge powiedziec, no dobrze, nawet bardzo. Jak zapewne pamietasz to zlozylem z 16 ogniw lifepo4 magazynek, z bms daly, rok pozniej czyli w zeszlym roku jakos w sierpniu drugi taki sam dolozylem, w sumie mam 32kwh, magazyny polaczone rownolegle. Cenowo 2 wyniosl mnie duzo taniej, bo ogniwa wtedy stanialy, nie wiem jak dzis.. mysle ze zakup tych ogniw lifepo4 i zlozenie samemu tych magazynow to strzal w 10, nie dosc ze cenowo dobrze to jednak te akymulatory do fotow. Mysle ze super sa, nie to co te gnioty agmy, co padaja w pare mc, z reszta co bede sie tu rozpisywac, sam masz to wiesz. Super sprawa, polecam kazdemu.
Wiesz tych aku to już nie ma co porównywać. Najważniejsze aby zbudowany przez siebie aku/magazyn działał bezawaryjnie.
Mój aku 7kwh, którego sam zbudowałem pracuje bardzo dobrze już od września.
Pamiętaj aby utrzymywać jednakowe warunki otoczenia - temperatura pomieszczenia nie może spaść poniżej 10-12 stopni. Poniżej mogą pojawić się problemy.
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
Wiadomo, że jak ktoś chce złożyć sam aku to musi mieć pojęcie jak to zrobić żeby to poprawnie działało. Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach internetu to żaden problem nauczyć się, złożyć aku z ogniw lp4, i oczywiście poustawiać parametry.
Magazyn zbudowany z ogniw lp4 sterowany przez bms, to na pewno dobra i o wiele tansza opcja gotowego magazynu który starczy na lata.
A co do temperatury to spokojnie do 0 stopni można ładować, poniżej się nie zaleca, rozładowywać można w ujemnych temp. Aczkolwiek jak wszystkie aku lubia dodatnie temperatury wiadomo. Oczywiście żeby zapobiec uszkodzeniu ogniw w bms ustawiasz w parametrach do jakej temp. ma ładować itd.
Ja mam swoj magazyn w ogrzewnym pomieszczeniu wiec luzik 😉