Witam. Mam ten falownik. Mam z nim kilka problemów. Pierwszy to taki że jak przychodzi wieczór a przetwornica jest wyłączona to jak jest za mało światła to piszczy i się resetuje do momentu aż fizycznie wyłącze hebel od Pv. Nie chcę zostawiać włączonej przetwornicy bo uruchamiam ja jak jest mi to potrzebne.
Kolejny problem jest taki że jak naładuje baterie do 100% to też wywala błąd i się resetuje do momentu aż nie odłącze bakterii lub nie włącze przetwornicy.
Kolejny problem jest taki że falownik mam ustawiony na napięcie baterii dla 80% jej naładowania a on ładuje do oporu aż bms w baterii nie zadziała. To samo jest z rozładowaniem. Mam ustawione na 20% a on ciągnie aż do odcinku przez bms. Nie da się tego zostawić samego sobie żeby pracował w zadanych parametrach pracy.
Bateria lifepo4 redodo 25.6 * 100 ah
Przez takie problemy dla mnie ten falownik jest bezużyteczny
Da się to jakoś zrobić żeby to pracowało tak jak my chcemy a nie żyło własnym życiem?
Pokaż fotki jak to masz zrobione.
Do tej pory używałem tego inwertera sinus ultra 6000 i prawie przez 3 lata żadnych problemów.
Raz ustawione działa bez potrzeby zaglądania.
Pozdrawiam
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
@admin Fotki czego mam ci wysłać? To nie ma sensu wszystko jest podłączone tak jak ma być jeżeli chodzi o wejścia / wyjścia z falownika. Tak jak pisałem urządzenie działa w OFF GRID czyli nie ma jedynie sieci podłączonej. Nie wiem jakim cudem działa ci to 3 lata skor mi nie działa. Po południu podeśle ci liste ustawień lub poproszę o twoją liste ustawień może coś ja mam tam nie ustawione chociaż wątpie że mam coś źle bo skoro jest ustawienie od napięcia górnego ładowania i napięcia maksymalnego rozładowania baterii lifepo4 to powinno to zwyczajnie działać. Testowałem te napięcia również w mniejszych przedziałach np 30% do 70% i nic. Albo ładuje do odciny bms w aku albo rozładowywuje do odciny w aku tyle. Urządzenie nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa bo nie pracuje w zadanym (są opcje) zakresie napięć ,dobrze że działa bms w aku, ale to w pierwszej kolejności falownik powinien pracować w zakresie jaki ja chce a nie w jakim on chce. Po za tym nie było by z tym większego problemu.
Już nie pamietam jak tam bylow tym inwerterze, ale raczej po pierwsze w ust. baterii nie mozna bylo ustawic bat. litowych, o komunikacji inwertera z bateria tez nie ma opcji, czyli inwerter i aku bedzie zyl własnym zyciem, ale to nie jest jakis problem,na pewno musisz ustawic wybor baterii na use, potem poustawiac napiecia, czyli jakim pradem ma ladowac, jakie napiecie max i plywajace, na tym aku raczej masz napisane ile max napiecie itd. dla baterii lifepo4 zeby zyla dłuzej daje sie mniej, i najlepiej odcinac min, napiecie jakos na 20%, inwerter na pewno powinien dac rade pracowac bez sieci, cos masz nie tak ustawione oczywiscie jezeli jak twierdzisz masz wszystko dobrze podłaczone