Jestem w posiadaniu:
- inwerter - SINUS-PRO - 1000s,
- Panel long 385w
- 3 akumulatorów 105ah, 65ah i 94ah
- Jakie bezpieczniki użyć i gdzie zainstalować?
- Jaki zastosować przekrój kabla?. ( solar będzie stał na metalowym stelażu 4 m od domku letniskowego )
Na przewód dodatni od paneli daj 10a ,na akumulatory daj 32a topikowe albo wyłącznik nadprądowy zwykły s przewody od paneli wystarczy 4mm
mam sinus pro ultra 10000 , 8 paneli 360 w , 9 A 4 stringi po 2 szt , mam bezpieczniki od paneli do inwertera 32 A i przy pełnym słońcu mi pali te bezpieczniki czy sa jakieś mocniejsze ? bo nie moge znaleźć , jakie zabezpieczenie tu założyć ?
4 stringi połączone równolegle to trochę za dużo - masz jakieś 40A - kable 10mm2?
Moja propozycja:
- zrób dwa stringi po 3 panele w szeregu na południe
- jeden panel daj na wschód
- drugi panel daj na zachód
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
Jestem w posiadaniu:
- inwerter - SINUS-PRO - 1000s,
- Panel long 385w
- 3 akumulatorów 105ah, 65ah i 94ah
- Jakie bezpieczniki użyć i gdzie zainstalować?
- Jaki zastosować przekrój kabla?. ( solar będzie stał na metalowym stelażu 4 m od domku letniskowego )
Cześć,
Może trochę nie profesjonalnie ale:
- dałbym tylko bezpiecznik pomiędzy akumulatorem a inwerterem - wpisz bezpiecznik "mega fuse victron" na allegro i znajdziesz. Jak kolega wyżej pisał można dać 32A lub ciut większy. Międzye inwerterem a panelami dałbym tylko wyłącznik DC.
- do paneli wystarczy 4mm2, natomiast do aku najlepiej 35mm2 - być może rozbudujesz instalacje to będziesz miał na przyszłość 🙂
@orioll a dwa stringi po 4 panele jakie napięcie z paneli max na falownik na tabliczce znamionowej napisane falownika jest może nie przekroczysz bo to ok 160v chyba i wtedy przewód z paneli 4mm będzie git
@admin no tak ok 40 A , kabel mam 6 mm2 , nie mam możliwości na wschód i na zachód za dużo drzew i cień , by pracowały może godzine może dwie , a tak to przy słońcu ponad 2600w wyciąga
@mejko już testowałem 2 stringi po 4 panele za duże napiecie , inwerter się wyłącza max 140 v a mi wychodzi 160 v
@orioll dokupić jeden panel najlepiej taki sam albo o zbliżonych parametrach i zrobić 3 stringi po 3panele i to będzie najlepsze rozwiązanie pozdr
Tak, ale inwerter i tak nie przerobi tego (rozumiem ze ultra 6000?)
- jak nie to dokup osobną ładowarkę i podziel panele - wtedy wyciśniesz z mich max 🙂
@mejko też myślałem tylko mam 4 na dachu 4 na ziemi i na dachu już mi sie nie zmieszczą od południa a na ziemi tez cieńko , duzo drzew moze pomyślę gdzieś wcisnę , a są w ogóle mocniejsze bezpieczniki niż 32 A od paneli do inwertera ?
@admin ma volt 10000 spokojnie przerabia te panele co mam , ponad 2600 w śmiga przy słońcu jak dokupie jeszcze jeden panel nie przerobię tego prądu i tak woda w bojlerze sie gotuje prawie 😆
@orioll moim zdaniem lepiej unikać takich dużych prądów 🙂 lepiej podnieść napięcie.
Te 4 panele na ziemi podłącz pod osobny regulator i będzie śmigać aż miło 🙂
@orioll zmieniłeś z 6000 na 10000? 🙂