Forum

Powiadomienia
Wyczyść

Przymierzam się do budowy instalacji Off grid z możliwością ewentualnej rozbudowy

2 Wpisy
2 Użytkownicy
0 Reactions
154 Widoki
(@karol)
Wpisy: 1
New Member
Rozpoczynający temat

[#5648]

Witam na początek chciałbym się dowiedzieć jaka moc wchodzi w ogóle w grę

Chciałbym to robić tak zwanymi etapami 

1- magazyn Energi na początek mały tak myślałem 8x lifepo4 320ah, razem na 24V

2- panele fotowoltaiczne powiedzmy 

• Model produktu: ZNSHINE
  • Moc nominalna: 410 W
  • Maksymalna moc systemu: 1500 V
  • Liczba ogniw: 108
  • Rama: Stop aluminium
  • Kolor ramy: Czarny
  • Złącza: Kompatybilne z MC4
  • Stopień ochrony: IP68
  • Wymiary: 1722 x 1134 x 30mm
  • Waga: 24 ± 1 kg

Bo znalazłem w miarę tanie i jaka ilość na start

3- i tu mam dylemat co dalej?? Chciałbym docelowo muc obciążyć układ (4 max 6 kW) co jest dalej konieczne by wystartować a najważniejsze instalacja na końcu 230V

oczywiście w miarę napływ gotówki

(falownik, inwerter, mppt, bms,) kurcze poległem trochę na tym wiem jak zbudować UPS z przełącznikiem sieci ale tu głowa wrze jak by mi ktoś mądry doradził jakie elementu tu szukać oczywiście budżetowe i schemat połączeń

Opublikowano : 04/12/2025 3:12 pm
admin
(@admin)
Wpisy: 476
Członek Admin

Jeżeli myślisz o rozbudowie to system 24V będzie dobry do tego 🙂 Jeden inwerter to max około 3,5 kW mocy podczas gdy słoneczko świeci. Bez słońca to jak zawsze katowanie akumulatorów, chyba że masz ich sporo (tak jak ja 🙂 

Jeżeli chcesz od razu full opcja to wchodzisz na 48V i dajesz tyle paneli ile pomieścisz na działce czy dachu. 

Fajnie zrobić sobie dodatkowo chociaż by wschód - dużo daje jak masz pobory z rana!

U mnie jadą dwa inwertery 24V maksymalny pobór jaki im podłączyłem to lekko ponad 6kW mocy ciągłej.

Za niedługo pojawi się inwerter z Volt mocy ciągłej 4200 Wat także to już całkiem spoko bo oprócz zwykłych sprzętów może jednocześnie chodzić grzałka bojlera 1000W + pralka lub zmywarka.

Zrób sobie projekt co potrzebujesz podłączyć itp tp...

Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB

Opublikowano : 24/12/2025 9:29 am
Udostępnij: