Witam na początek chciałbym się dowiedzieć jaka moc wchodzi w ogóle w grę
Chciałbym to robić tak zwanymi etapami
1- magazyn Energi na początek mały tak myślałem 8x lifepo4 320ah, razem na 24V
2- panele fotowoltaiczne powiedzmy
- Model produktu: ZNSHINE
- Moc nominalna: 410 W
- Maksymalna moc systemu: 1500 V
- Liczba ogniw: 108
- Rama: Stop aluminium
- Kolor ramy: Czarny
- Złącza: Kompatybilne z MC4
- Stopień ochrony: IP68
- Wymiary: 1722 x 1134 x 30mm
- Waga: 24 ± 1 kg
Bo znalazłem w miarę tanie i jaka ilość na start
3- i tu mam dylemat co dalej?? Chciałbym docelowo muc obciążyć układ (4 max 6 kW) co jest dalej konieczne by wystartować a najważniejsze instalacja na końcu 230V
oczywiście w miarę napływ gotówki
(falownik, inwerter, mppt, bms,) kurcze poległem trochę na tym wiem jak zbudować UPS z przełącznikiem sieci ale tu głowa wrze jak by mi ktoś mądry doradził jakie elementu tu szukać oczywiście budżetowe i schemat połączeń
Jeżeli myślisz o rozbudowie to system 24V będzie dobry do tego 🙂 Jeden inwerter to max około 3,5 kW mocy podczas gdy słoneczko świeci. Bez słońca to jak zawsze katowanie akumulatorów, chyba że masz ich sporo (tak jak ja 🙂
Jeżeli chcesz od razu full opcja to wchodzisz na 48V i dajesz tyle paneli ile pomieścisz na działce czy dachu.
Fajnie zrobić sobie dodatkowo chociaż by wschód - dużo daje jak masz pobory z rana!
U mnie jadą dwa inwertery 24V maksymalny pobór jaki im podłączyłem to lekko ponad 6kW mocy ciągłej.
Za niedługo pojawi się inwerter z Volt mocy ciągłej 4200 Wat także to już całkiem spoko bo oprócz zwykłych sprzętów może jednocześnie chodzić grzałka bojlera 1000W + pralka lub zmywarka.
Zrób sobie projekt co potrzebujesz podłączyć itp tp...
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB