Cześć,
Potrzebuje pomocy. Trochę się interesowałem tematem fotowaltaiki i chce zbudować na próbę mały bank energii z ładowaniem z paneli fotowoltaicznych. Chcę kupić falownik hybrydowy (Nie wiem jaki? Najlepiej tani na początek), który będzie podłączony do baterii ( baterie takie LiFePO4 314ah cztery sztuki na początek 4kWh jak wszystko będzie dobrze będę systematycznie powiększał Bank energii i kolejne 4 kWh aż do 28 kWh) oraz element potrzebne do połączenia instalacji z domu. Panele fotowoltaiczne kupię używane na początek ( 4 sztuki po 110W, później chce założyć 12 paneli JA Solar JAM54D40-455/LB) do tego chce założyć 63A 4P automatyczny przełącznik transferu 220v 400v podwójna moc 1-2s zmian.
Jest to domek letniskowy jeszcze nie podłączony do sieci. Chciałbym żeby na razie był prąd jak w off-grid ale później żeby ta instalacja była podłączona do sieci tak jak powinna.
Czy ktoś może mi poradzić jak najlepiej to zrobić i jaki sprzęt kupić. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Tylko to nie jest tak do końca jak sobie myślisz, że będziesz sobie dokładał, a to panel, a to parę ogniw, bo albo decydujesz się na system 12v co odradzam, albo 24 lub 48... a może wysokonapięciowy ;), dokładanie ogniw, to się wiąże ze zmianą bms... a najlepiej to kupić od razu magazyn taki jaki się chce bo dołączanie nowych ogniw do starych się nie zaleca. tak samo falownik, żeby dać tylko 4 panele to jakiś z niskim zakresem napięć, potem będziesz chciał dołożyć paneli i niestety okaże się że ten falownik będzie za słaby, to będzie wiązało się z wymianą falownika, itd. itd... To będzie wiązało się z dużymi kosztami, najlepiej odłożyć kase kupić już to co by się chciało i tyle.