Forum

Powiadomienia
Wyczyść

Jaka grzałka do bojlera 300 litrów?

6 Wpisy
6 Użytkownicy
0 Reactions
4,853 Widoki
(@select)
Wpisy: 4
Active Member
Rozpoczynający temat

[#5]

Witam, jest nas 5 osób w domu, mamy zasobnik 300l na ciepłą wodę użytkową. Planuję za niedługo uruchomić grzanie wody z paneli, proszę doradzcie mi jaka zastosować grzałkę by bojler nagrzał się w ciągu dnia? Do mocy grzałki później dobiore moc paneli. Czy 2 kW będzie wystarczająco?

Pozdrawiam 

Opublikowano : 18/05/2023 7:32 pm
admin
(@admin)
Wpisy: 478
Członek Admin

Grzałka 2kW jak najbardziej wystarczy, pamiętaj by zastosować typowy układ do grzania wody - jest specjalny inwerter (dużo tańszy) i nie potrzebujesz akumulatorów. Wtedy nawet już o 8 rano zaczyna grzać grzałka. Przez 10 godzin potrafi na prawdę dobrze dogrzać wodę.

Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB

Opublikowano : 19/05/2023 12:33 pm
SP9NSQ
(@sp9nsq)
Wpisy: 35
Eminent Member

Ja grzeję boiler naścienny Atlantic 150L ,mam dwie grzałki! Aby nie zamordować inwertera mam automat włączający grzałkę 1kW, w razie nadmiaru mocy zdalnie (albo lokalnie ) dołączam drugą grzałkę 750W - pobór prądu 240V to 9A. Tylko trzeba mieć pojęcie, że wzrost temperatury 150l wody o 10st C to 2 kW  dla grzałki 1kW i czas nagrzewania 2godz. Stosowny kalkulator jest na stronie: https://pl.galanshop.eu/electricity-calculator

Opublikowano : 19/05/2023 7:50 pm
(@luk-energo)
Wpisy: 223
Estimable Member

Grzałka a tak naprawdę jej rezystancja a nie moc powinna być dobrana do sumy mocy paneli i napięcia pracy połączonych paneli.

Opublikowano : 23/05/2023 9:01 pm
(@zikos18)
Wpisy: 5
Active Member

Czujnik temperatury zamontować można np dogrzeje do 55 może być np sonof lub coś innego by rozlaczalao. I jak temp.spadnie to grzałka się załącza 

Opublikowano : 27/05/2023 7:44 am
Timon
(@timon)
Wpisy: 34
Eminent Member

Mój bojler 300l grzeję (w zależności od "natężenia" słońca) mocami 320, 480 i 620 W. Przy naprawdę słonecznym całym dniu, grzałka o mocy 620W od godz. 9 do 19 potrafi podnieść temperaturę nawet o 20 stopni. Przez te 10 godzin do bojlera trafia ok. 6kWh. Osobiście polecam podpięcie grzałki 1000W  z automatycznym wyłącznikiem temperaturowym. Ja używam czujnika tuya z zewn. sondą i gniazdka smart, do którego podłączona jest grzałka. U mnie jeśli temp. wody >75 stopni, wówczas gniazdko smart odłącza grzałkę.

Pozdrawiam

Opublikowano : 10/07/2023 3:39 pm
Udostępnij:
FotoVolty.info
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.