Forum

Powiadomienia
Wyczyść

VOLT Sinus Pro Ultra-M 6500 - schemat instalacji czy poprawnie

4 Wpisy
2 Użytkownicy
0 Reactions
530 Widoki
(@marcin_kasa)
Wpisy: 2
New Member
Rozpoczynający temat

[#5637]

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem w trakcie budowy małego systemu off-grid w domku letniskowym. Wydaje mi się, że zasadniczo ogarnąłem temat, ale dla pewności proszę o ocenę poprawności projektu...

.

Obecnie podłączona jest  z Zakładu Energetycznego linia 3-fazowa. W głównej rozdzielni jest podział linii PEN na PE i N. PE podłączone do szpilki uziemiającej.

Ramy i konstrukcja paneli PV podłączone są do osobnej szpilki uziemiającej. Do tej szpilki podpięty też będzie przewód PE z ochronnika SPD.

Wszystko to opisane na diagramie. 

Mam tylko wątpliwości co do uziemienia Inwertera (śrubka na obudowie) oraz urządzeń zasilanych przez inwerter...

VOLT Sinus Pro diagram

Z góry dziękuję za wskazówki i uwagi.

Opublikowano : 16/07/2025 12:26 pm
 Kris
(@kris)
Wpisy: 58
Trusted Member

Sprawdził bym czy ten falownik na wyjściu posiada stałą fazę czyli N wyjścia zwarte z obudową, śrubką uziemienia falownika, jeśli tak to zastosował bym  RCD na wyjściu falownika i oczywiście uziemił inwerter i urządzenia zasilane przez niego.

Ten wpis został zmodyfikowany 9 miesięcy temu przez Kris

Opublikowano : 19/07/2025 3:48 pm
(@marcin_kasa)
Wpisy: 2
New Member
Rozpoczynający temat

Inwerter ma połączone N wyjściowe z PE (śrubką na obudowie). N wejściowe nie jest połączone.

Nie wiem, jak to wygląda podczas pracy - z akumulatora lub w trybie bypass...

Czy można to po prostu pomierzyć zwykłym multimetrem?

Co do różnicówki na wyjściu, to po dwóch rozmowach z dwoma serwisantami Volt-a - jeden stwierdził, że nie wolno stosować i jest to wyraźnie zaznaczone w instrukcji (taki nieczytelny obrazek), pod groźbą utraty gwarancji... Niby że urządzenie ma "pływającą" (???) fazę i różnicówki mogą jakoś to zakłócić (???) i uszkodzić przetwornicę... Poza tym nie podłączać ( !!?? ) do uziemienia urządzeń na wyjściu! Strasznie to mętne uzasadnienie...

Drugi zaś stwierdził, że nie ma problemu z różnicówkami, a uziemić też można tak jak narysowałem na schemacie... 

Sprzeczne opinie z serwisu VOLT Polska - dlatego zacząłem ten wątek na forum, bo zgłupiałem...

Natomiast po rozmowie z adminem forum - on używa od ok. 2 lat ciut starszego modelu Sinus Pro Ultra 6000 - można podłączyć inwerter i całą instalację do jednego uziomu - to zresztą widać na jego filmach na you...be - i wszystko działa poprawnie. On nie stosuje różnicówek na wyjściu ani na wejściu (chyba dobrze zapamiętałem...).

Oczywiście, uziemienie ram/konstrukcji paneli PV i SPD paneli musi być uziemione niezależnie.

Uruchomię niebawem system i dam znać, jak się sprawuje.

Pozdrawiam.

Aha, w schemacie jest mały błąd - linia N powinna iść przez różnicówki w rozdzielni..

Opublikowano : 23/07/2025 7:24 am
 Kris
(@kris)
Wpisy: 58
Trusted Member

Aż z ciekawości zerknąłem do instrukcji i co czytam: ,,Upewnij się że przewód ochronny PE ( )będzie podłączony jako pierwszy." czyli w pierwszej kolejności uziemiamy falownik, dla własnego bezpieczeństwa, a skoro N jest fizycznie połączone z PE to na wyjściu mamy stałą fazę. Dalej czytamy że zabrania się podłączania wyjścia AC falownika do ,,istniejącej" instalacji elektrycznej nawet poprzez zabezpieczenia różnicowoprądowe pod groźbą utraty gwarancji, i nie wolno bo to nie jest falownik On grid żeby jego wyście podłączać pod sieć 230V operatora, co nie znaczy że nie można stosować zabezpieczenia różnicowoprądowego do zasilania podpiętych pod falownik urządzeń.

Ten wpis został zmodyfikowany 9 miesięcy temu przez Kris

Opublikowano : 24/07/2025 3:28 pm
Udostępnij:
FotoVolty.info
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.