Forum

Powiadomienia
Wyczyść

SINUS PRO ULTRA 6000 - problem z ładowarką solarną

4 Wpisy
2 Użytkownicy
0 Reactions
1,214 Widoki
Timon
(@timon)
Wpisy: 34
Eminent Member
Rozpoczynający temat

[#236]

Witam serdecznie

Kupiłem inwerter w lutym tego roku i zauważyłem jego dziwne działanie.

W pełnym słońcu ładowarka solarna wyłącza się na jakieś pół minuty, a następnie załącza się na parę minut i schemat powtarza się na okrągło.

Przez te pół minuty napięcie na panelach wskazuje ok. 62V i moc z paneli = 0 (zero), a moc pobierana jest wtedy z akumulatorów.

Na wyjściu inwertera obciążenie wtedy ma ok. 600W

Nie wiem co może być przyczyną.

Znika mi co jakiś czas ikonka (mały wykres z napisem MPPT) na wyświetlaczu, ta pomiędzy ikoną "słońca" a ikoną "ładowarka solarna". Czy to jest normalna praca inwertera ?

Wentylatory chłodzące wdmuchują powietrze do wewnątrz inwertera. Nie wiem czy nie powinny wyciągać powietrza z niego.

Podejrzewam, że może mam za dużą moc na panelach, ale czy to może być przyczyną wyłączania się ładowarki ?

Mam 8 paneli, razem 3kWp, są to 4 stringi połączone równolegle, każdy string składa się z 2 paneli połączonych szeregowo.

Z paneli można wyciągnąć ok. 3kWp przy max. prądzie 40A i max. napięciu 75V.

Czy trafił mi się trefny egzemplarz, czy u Was również wyłącza się ładowarka solarna ?

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc.

tel. 600-588-897

Opublikowano : 06/04/2024 2:23 pm
admin
(@admin)
Wpisy: 475
Członek Admin

@timon

Cześć, dawno Cię u nas nie było, czyli wcześniej wszystko działało ok? 🙂

Wydaje mi się że przesadziłeś z panelami. Spróbuj zwiększyć napięcie - czyli połącz 3 panele szeregowo i w ten sposób zrób dwa stringi po 3 panele.

Lepiej mieć wyższe napięcie na mniejszy prąd - lepiej dla kabli i mniej strat.

Przepnij i zobaczymy co będzie. 

Dodatkowo podłączając tyle paneli pod ten inwerter wychodzi trochę nie-ekonomicznie - gdyż tracisz pewna moc w słoneczne dni. Lepiej rozdzielić te panele na dodatkową ładowarkę.

Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB

Opublikowano : 07/04/2024 12:36 pm
Timon
(@timon)
Eminent Member
Rozpoczynający temat

@admin 

Cześć

Dopiero teraz zauważyłem, że inwerter przytyka się nadmiarem słońca, ponieważ zaczyna go być coraz więcej.

Jeśli przez jakiś czas na wyjściu przetwornicy solarnej jest 60A, wówczas przetwornica wyłącza się na jakiś czas.

Przypomniałem sobie, że podobna sytuacja była z inwerterem SINUS PRO 2500S 24V. Jest nawet filmik (www.youtube.com/watch?v=oxFq7TgN2xI), na którym autor powiększył wlot powietrza na obudowie oraz dodał dodatkowy wentylator wyciągowy i po problemie.

Ja w swoim starym SINUS PRO 2500S 24V dodałem tylko wentylator 92x92x38 i problem ustąpił.

Mam zamiar zrobić podobnie z SINUS PRO ULTRA 6000. Z nim jest mały problem, ponieważ od dołu ma dwa różnej wielkości wentylatory wyciągowe, więc  wg. mnie lepiej jest zastosować dwa wentylatory o rozmiarze 92x92 pchające powietrze poprzez wloty znajdujące się po obu bokach inwertera.

Jak przeprowadzę testy tego dodatkowego chłodzenia to dam znać. 

Ponadto spróbuję w ustawieniach ograniczyć prąd ładowania do 55A poprzez ustawienie programu 11 na 55A lub poprzez kombinacje programów 11 i 13.

Dam znać po testach ...

Mam nadzieję, że mój problem tkwi w niewydolnym chłodzeniu inwertera, a w szczególności przetwornicy solarnej.

@admin, na razie nie będę zmieniał konfiguracji podpięcia paneli. Jest to dla mnie problemowe (już mi się kończą zapasowe dachówki ;).

Fakt, że "tracę energię" (czyli nie jestem w stanie wykorzystać jej w całości) w słoneczne dni, ale wtedy i tak mam nadmiar energii.

Za to w pochmurne dni na brak energii nie narzekam. I oto mi chodziło kładąc "nadmiar" paneli.

Masz rację co do tej dodatkowej ładowarki, coraz częściej o tym myślę, ale na razie jest jak jest.

Co do kabli, to nic im nie będzie ponieważ do skrzynki DC schodzą się 4 osobne stringi, a w każdym z nich płynie max. 10A.

Te max. 40A pojawia się dopiero na wyjściu ze skrzynki DC i na wejściu inwertera.

Przesłałem również mój problem do serwisu VOLT, ciekaw jestem co odpowiedzą.

Instrukcja mówi wyłącznie o ograniczeniach napięciowych, które spełniam bo mam max. 80V.

O ograniczeniach prądowych nie ma ani słowa.

Pozdrawiam serdecznie

wszystkich uniezależniających się od dostawców prądu ...

Opublikowano : 08/04/2024 9:29 am
Timon
(@timon)
Eminent Member
Rozpoczynający temat

Właśnie dostałem wiadomość od serwisu VOLT o treści:

Sinus pro ultra ma zakres napięcia z paneli od 30 do 120 V w IMP i 60 A w IMP. Jeżeli Pana system Paneli osiąga max 75 V i 40 A to nie powinno być problemu z regulatorem MPPT. W celu diagnozy i sprawdzenia można przesłać go do nas na serwis, diagnoza jest bezpłatna.

Jeśli moje dodatkowe chłodzenie nic nie zmieni, to przychylę się do rady serwisu.

Opublikowano : 08/04/2024 9:42 am
Udostępnij:
FotoVolty.info
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.