Witam,
Proszę o informację czy inwerter Volt sinus 6000 da sobie radę z lodówką? Planuję zasilić nim jedna lodówkę i tv. Czy to będzie dobre rozwiązanie?
Witam, u mnie aktualnie w ciągu dnia zasila lodówkę + zamrażarkę + pompę ciepła 800 wat + grzałkę 600 wat 🙂
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
kurde to nieźle potrafi obsłużyć, a ile maksymalnie pobierasz z niego mocy? Pełne 3kW co podaje producent
Podobno przetwornica tego inwertera może przerobić jedynie 1500 wat
"Przerabiałem" dwa rodzaje inwerterów Volt Polska. Może to nie będzie w temacie, ale każdy z inwerterów na 24V i 48V potwornie "śmiecił" - jak mi odpisano z serwisu VOLT'a Polska - "z uwagi na oszczędności przy produkcji przetwornice DC-DC i DC-AC nie są odfiltrowane (nie są wyposażane są w elementy odkłucające, czyli bez jakichkolwiek filtrów). Efektem tego jest całe widmo harmonicznych generowanych w eter jako szum elektromagnetyczny. Pewnie zwykłem użytkownikowi to nie przeszkadza, ale nie jest zgodne z normą europejska (ale większość tego typu urządzeń jest montowana z komponentów Made In CHRL). Ad rem: ja inwerterem GreenCell Invsol04 (3kW) zasilam całe oświetlenie w domu (ok. 1 kW), hydrofor, boiler 150L Atlantic do temp. 65st C z grzałkami 2 x 1kW, maszyny typu kosiarka, myjka karcher itd. Wszystkie gniazdka sieciowe tzw "lekkie", czyli monitory. komputery, laptopy, chwilowo farelkę 1kW w łazience. Magazyn energii 4Kw, panele Volt 18V 180W na dachu dwuspadowym od strony południowej. Moc PV 3kW. Tyle, że w off-grid najważniejszy jest magazyn ( w pochmurne, deszczowe dni jest kiepska produkcja). Ten Volt Ultra 6000 to chyba 24V, więc połączenie PV do inwertera przez grube kable !! 6mm kwadrat będzie chyba za mało. Miałem w pierwszej wersji taka instalację, ale to była zabawa, bo nawet klima monoblok nie chciała się włączyć, bo inwerter przeciążał się, a przewody od PV były gorące!!! No i te okropne zakłócenia eterowe!
Ten Volt Ultra 6000 to chyba 24V, więc połączenie PV do inwertera przez grube kable !! 6mm kwadrat będzie chyba za mało
Kable z PV dopiera się do prądu płynącego z paneli, jeżeli masz 20A to w zupełności wystarczy 6mm2. Jeżeli miałeś kable gorące to coś nie tak...
Tak Volt Ultra 6000 ma ładowanie 24V
Z tego co wiem to GreenCell to to samo co Volt Ultra tylko w innym kolorze, no i ma tez wifi (za to plus, ale czy działa to poprawnie?)
Witam u mnie lodówka idzie w ciągu dnia bez problemu bierze ok 100 watt jedyny minus to jak się załącza to przez jakieś 2-3 sekundy jest pobór nawet 650wat , jak w tym momencie jest mocno obciążony falownik może nie zdażyć przestawić się na większą moc i napięcie spada ja mam ustawione nr 20 na falowniku 25,1v i przechodzi w baypas tak to u mnie wygląda.Telewizor u mnie śmiga 65 cali pobór ok 55-65 bez problemu
Ja mam w ustawieniach punkt 20 - 24,8V i jak się przełączy na sieć to aku mam równe 25V. Nigdy jeszcze mi się nie przełączył na bypas przy nagłym większym obciążeniu.
4x 230 Ah
Przepraszam Was bardzo - wstawcie proszę ponownie swoje awatary 🙂
@moocha ja mam 2*100a i to chyba jest przyczyną spadku gwałtownego napięcia na aku i przełączenia w baypas
Witam, a tak jeszcze odnośnie tego inwentera
Pytanko takie, dlaczego napięcie akumulatorów skacze pomimo tego, że są naładowane i oczywiście płynie prąd z paneli, i są cały czas doładowywane, np jest 28.8v zaraz patrzę 26,8?? może mam coś nie tak
@darson 28.8v to jest napięcie ładowania aku tzw szybkie ładowanie a napiecie26.8v to napięcie faktyczne aku a to że przeskakuje falownik co chwilę sprawdza jakie jest napięcie na aku aby jak osiągnie napięcie 28.8 przejśc na ładowanie tzw falujące ok 27.4v albo inne zależy od ustawień
@mejko moment, na wyświetlaczu jest jedno PV i napięcie które ładuje to się zmienia, to wiem, ale chodzi o napięcie BATT to chyba pokazuje właśnie ile volt mają aku, i o to mi chodzi czemu tak skacze raz 28 zaraz 26 za chwile 27,5