Cześć,
Wczoraj wrzuciłem dwa posty, ale admin je zablokował pewnie przez link wklejony do niego, ale mam nadzieję, że dziś to puści. Link wrzucam żeby był punk odniesienia.
Chce w nowym domu wykorzystać system zarządzania, konkretnie myślałem o Loxone. Co o tym myślicie? system działa fajnie i przy tym wygląda dobrze. byłem na spotkaniu z firmą która się tym zajmuje i widziałem całość w boju w showroomie - musze przyznać zę wygląda to dobrze. Macie jakieś doświadczenia z tym systemem? na coś uważać?
Dla zasady, widziałem ten system i rozmawiałem z tą firmą: usunięto odnośnik
Z góry dziękuję za pomoc
Ręcznie kłaść gładź czy inwestować w agregat? Jakie są realne plusy mechanicznego nakładania?
Jeśli masz większy metraż, agregat ma sporo sensu. Po pierwsze, trzymasz jednakową grubość warstwy na całej ścianie/suficie — ręcznie to w praktyce prawie nieosiągalne. Po drugie, realna oszczędność materiału potrafi dojść do ~30%, bo nie „przepłacasz” nadmiarowymi miejscami. No i klucz: wydajność. Przy ogarniętej ekipie mechanicznie można „przepchnąć” nawet kilkaset metrów kwadratowych dziennie (nawet ~500 m²), więc harmonogram nie puchnie. A na wykończenie po maszynie warto dobrać gładź, która ładnie się ciągnie cienko i równo — np. usunięto odnośnik