Wlasnie startuje z konstrukcja pod panele, stopy juz zabetonowane. Powierzchnia paneli to bedzie 15m2 (5x3m). Konstrukcja bedzie drewniana, slupy, krokwie, na krokwiach laty drewniane, mysle aby do nich bezposrednio zamocowac panele, dobry to pomysl?
Zalezy mi aby panele stanowily dach tej wiatki, chce je ulozyc z przerwami okolo 5-10mm na uszczelke.
Tylko czy moge mocowac je do konstrukcji drewnianej czy jakis stelaz ze stali?
Nie ukrywam wolalbym pierwszy sposob ze wzgledu na koszt.
W jakim miejscu ta wiata jak daleko od zabudowań mieszkalnych ja bym kładł bezpośrednio na łatach dobrze by było mieć jakąś przerwę między panelami aby ciepło miało gdzie uchodzić chyba że wiata nie będzie miała ścianek bocznych to by mogło być na uszczelkach tak jak chcesz zrobić
Wiata bedzie jakies 2m od domu. Deski boczne pojawia sie, ale nie do samych paneli, tak aby byl przewiew powietrza.
Do krokwi mogłeś dolaczyć profile alu do paneli, ale rozumiem że budżetowo, a więc nie zapomnij o połączeniu paneli między sobą aly mieć je wszystkie uziemione.
Są w nich takie otworki i jeden do drugiego i na koniec do kółka uziemiającego a dodatkowo zastosuj ograniczniki przepięć i bezpieczniki topikowe, ograniczniki też do uziemienia.
Czy mozesz polecic jakis konkretny ogranicznik przepiec?
Panele mysle w ciagu tygodnia wyladuja na dachu, powoli trzeba robic dalsza czesc 🙂
U mnie jest vcx, ale popatrz dokładnie co kupujesz. Ja mam 1000VDC T2
t1+t2 używasz wtedy kiedy masz piorunochron,
nie polecę konkretnej marki, jesynie zrób porządnie uziemienie, paele razem a do szpilki 16mm2 kabel i bedzie dobrze, bezpieczniki topikowe dopasowane do prądu, u mnie max 13 A, to dałem 15 A
No wlasnie jesli chodzi o dobor bezpiecznikow, jesli moje panele daja max 8.4A (prad zwarcia) to w ogole jest sens wstawiania bezpiecznika 10A?
Nigdy takiego natezenia sie nie uzyska.
Nie mam piorunochronu, jest 2m od wiaty wypuszczone uziemienie do ktorego nic nie jest podlaczone wiec tam uziemie panele.
@zgf1 falownik będzie działał nawet na nieuziemionych i niezabezpieczonych panelach, wystarczy że podłączysz 2 przewody od paneli pv, ale po coś stosuje się zabezpieczenia, podstawy bezpieczników i wkładki topikowe to pewnie koszt 30 zł, daj 10 A, nie zaszkodzi.
Nie no oczywiscie, ze zastosuje ale zastanawiam sie czy to ma szanse zadzialac.
Automatycznych bezpiecznikow nie stosowac?
https://allegro.pl/oferta/wylacznik-nadpradowy-fotowoltaiczny-2p-dc-10a-500v-8545117140
I takie cos:
Zestaw bedzie ok?
@zgf1 mozesz zastosowac ten wylacznik razem z tym ogranicznikiem przepiec, ale sa tansze te wylaczniki, poszukaj
Ja założyłem instalacje na starych zasadach w 2022 roku na nowym domu dosc blisko duzego miasta. I sama instalacja działa bez żadnych zarzutów, natomiast instalacja przesyłu/odbioru po stronie( akurat u nas PGE) to zupełnie inna para kaloszy. Sieć w okolicy jest dość wiekowa, od dwoch lat w okresach najlepszego czasu dla foto instalacja jest wylaczana przez zbyt duże napięcie w sieci. I tak przykładowo od maja do konca sierpnia od 9/10 do godziny 14/15 instalacja zalicza gonga bo napiecie w sieci przekracza po 290kv. Reklamacje/zgłoszenia wszystko realizowane. Weryfikowali z PGE kazali robic raporty i weryfikacje stanu instalacji. I co? I owszem przyznali, że jest potrzeba modernizacji sieci i że taka się odbędzie, ale nie wiadomo kiedy. 5km dalej, warunki miejskie i inny rejon i juz problemu u kolegi na nowych zasadach z odbiorem jakimkolwiek nie ma. Takze zaraz mina 3 latka jak moja nieduza instalacja(6kWh) do sieci oddaje(w sensie to co rozlicza) ok 500/600kWh rocznie. Bank energi w wypadku gdy mam studnie glebinowa/pompe ciepła 8kWh i cala kuchnie na elektryce(nie ma instalacji gazowej w okolicy) w tamtym momencie(2022) był srednio oplacalny. Natomiast teraz jest to jedyna inwestycja ktora pozwoli cokolwiek z tego pradu produkowanego na dachu korzystac.
Zreszta na stronie jest sporo porad na temat wyboru systemu ogrzewania.