Wreście wszystko gotowe panowie od dwóch tygodni chodzi i jestem bardzo zadowolony podłaczony równolegle z tymi moimi agmami ale te agmy nic nie wnoszą do całego magazynu i chyba je rozłacze praktycznie jak jest parę godzin słonka to zużycie z Taurona na cały dom na dobe jest ok 1 kw całość razem z bms ok 3400 zeta myśle że bardzo dobrze jak bedą takie wytrzymałe jak piszą to tylko livepo4 pozdrawiam
Co proponujesz na żywotność Aku lifepo4
@gregor napisz dokładnie co chcesz wiedzieć na dzień dzisiejszy jestem z livepo4 zadowolony spełniają moje oczekiwania w 100%
Zastanawiam się nad bateriami mam 100 ah lifepo4 2 sztuki widzę że w nocy rozładowuje mi bardziej jedną czy zastosować jakiś balanser czy coś w tym rodzaju .....?
@gregor dlatego kolego ja mam ogniwa na 24v i wszystkim steruje bms o balansowania dwóch baterii livepo4 zbytni nie pomogę ale obejrzyj sobie Tomka Żyłke na YouTube
@darson no elegancko magazyn jak ta lala ja w zimę z taurona ok 100 kWh na miesiąc od końcówki lutego po ok 30 reszta z offgidu pozdrawiam ile razem masz ok30 ?
Po 16kwh to 32, ogolnie teraz starcza spoko. Mozna brac i sie zbytnio nie przejmowac. No ja jak juz mowilem z sieci nie biore, grudzien jak zawsze najslabszy miesiac, ale produkcji mialem 250kw, tw wystarczajaco, styczen juz wiecej, a teraz w marcu od 1 do dzis mam 730kw produkcji, wiec pewnie na koniec mc 800 bedzie. Pozdrawiam
No to rozwaliłeś w końcu system super jedziesz na 48v oczywiście
Tak na 48v, to chyba takie minimum do domu, duzo osob jedzie na tych wysokonapieciowych magazynach, ale uwazam ze 48 spokojnie daje rade w domu, ja przy tym zostaje i raczej nie bede kombinowal z czyms innym jak mi to wystarcza do wszystkiego. Jeszcze tylko wymienie drugi falownik na deye 8kw i doloze kilka paneli, tak zeby w sumie miec ok 22kwp, i na tym koncze 😉
Świetnie to wygląda, ale z tego co się czyta, to bezpieczniej gdy ogniwa są pionowo 🙂
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
Bezpieczniej.. raczej przede wszystkim niby dłużej pożyją w pionie, tak postawiłem, ale zastanawiałem się żeby je położyć na boku, tylko musiałbym wymienić kable od aku na dłuższe, pożyjemy zobaczymy.