Forum

Powiadomienia
Wyczyść

Doświadczenie z GREE 2,5kW na 60m2(drewniak)

6 Posty
3 Users
2 Reactions
1,019 Widok
syltrex
(@syltrex)
Eminent Member
Topic starter

W sumie to ogarnia bez problemu. W słoneczne dni ~4kW/dzień

Moduł WIFI to tylko do zabawy. Na codzień moduł ten nie sprawdza się bardzo problematyczne, apka na iphone ledwo działa, na android trochę działa. Plusem jest jakość wykonania i dobre parametry jest też niedroga w porównaniu z panasonic 🙂 Moduły GREE nie da rady zestawić z żadną automatyczną sceną innych urządzeń. Czyt. na forum rok temu, że komuś udało się sflaszować program i połączył się przez api ale... to ehhh "szkoda prądu" a gość nie chce gadać i ma pomoc innym gdzieś.

Da się sterować klimą telefonem ale z funkcją pilota czyli przez IRDę (podczerwień). Dla iphone UniTV Remote (+zakup irdy lightning na ali za 20zl) dla androida większość nowych fonów ma wbudowaną irdę działa dowolna apka pilota bdb łączy się z GREE.

Opublikowany : 28/06/2023 2:47 pm
admin
(@admin)

Ma funkcje grzania?

Jaki koszt?

Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB

Opublikowany : 28/06/2023 3:19 pm
syltrex
(@syltrex)
Eminent Member
Topic starter

@admin tak ma moduł grzania, testowałem to w zimę kiedy temp. na dworzu jest -20 a w pomieszczeniu spadnie do +15 stopni to grzanie tym urządzeniem jest nieprzyjemne, w nogi i tak zimno, czujniki na ścianie wykryją ciepło natomiast podłoga zostaje nadal zimna, nie bardzo temat chyba, że w pomieszczeniu jest podłoga drewniana (prawdziwa) to ujdzie. Ja mam płytki wszędzie niemalże więc odradzam grzanie GREE.

Przykro mi nie podam kosztu bo bęcki od żony dostałem, że nawet nie policzyłem i nie brałem już potem tego pod uwagę 😉

Opublikowany : 29/06/2023 2:14 pm
admin
(@admin)

Zgadza się, najprzyjemniej jest gdy mamy ogrzewanie podłogowe.

Dla mnie to najlepszy sposób ogrzewania, również że względu na niską temperaturę w obiegu.

Pod koniec roku będę musiał się zdecydować na jakiś sposób ogrzewania również podobnego budynku - całość z drewna ok 50m2 jedno pomieszczenie i zastanawiam się co wyjdzie najtaniej. Czy grzanie klimą czy zrobić podłogę i dać pompę ciepła do cwu z buforem 200l, gdzie wlot powietrza wezmę z wentylacji sufitowej. Natomiast latem odwrócę króćce i będzie klimatyzacja.

Pozdrawiam ☀️

Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB

Opublikowany : 30/06/2023 7:15 pm
syltrex reacted
syltrex
(@syltrex)
Eminent Member
Topic starter

@admin grzanie podłogówki z chlebaka od klimy, nigdy tego nie robiłem ale może się okazać, że po prostu zwykła grzałka oporowa będzie prostsza w eksploatacji ale tak tak podłogówka, milutko jest, mam kolegę co domek 120m ma na podłodze maty grzejne W DOMU DREWNIANYM ;), ale mówi, że póki co jest ok.

Opublikowany : 02/07/2023 11:34 pm
(@bober)
Trusted Member

@syltrex witam, ja od tej wiosny używam rotenso mirai, nie miałem okazji sprawdzać jej w boju przy ogrzewaniu , ale zobaczymy, kupiłem że względu na wysoką sprawność, byłem zainteresowany gree Amber prestige, ale znajomy powiedział że nie ma tego na hurtowni,

W rotenso jest fajna apka, na androidzie działa bez zarzutu, co do połączenia wszystkiego w jakieś sceny to się zobaczy, ale myślę że będzie dobrze

Opublikowany : 06/07/2023 12:33 pm
syltrex reacted
Share: