Witam, jaką optymalną moc powinny mieć panele do sinusa ultra pro 6000 spiętego z 4 Aku każdy 100ah, aby zasilać tv, piec co, lodówkę , pralkę, itp.
Witam, jaką optymalną moc powinny mieć panele do sinusa ultra pro 6000 spiętego z 4 Aku każdy 100ah, aby zasilać tv, piec co, lodówkę , pralkę, oświetlenie
@bartek81 witam suma mocy paneli około 2000w ja i siebie mam 6 paneli po 360 wat sinus 6000 przerobić z paneli może max 1600 wat z paneli
Czyli bd miał 4 panele po 400w każdy i nie ma sensu dokupić więcej?
@bartek81 dobrze by było dokupić jeszcze dwa panele połączyć dwa stringi po 3 panele równolegle do falownika wtedy napięcie z paneli będzie na poziomie 3/4 napięcie max falownika z paneli a poza tym będziesz miał jakiś zapas w razie zachmurzenia
Dziękuję za podpowiedź👍
Witam zakupiłem sinusa ultra pro 6000 i trzy panele Astronergy 360w do tego cztery akumulatory AGM 12v 100AH taki zestaw na działkę wiosna lato proszę o podpowiedź czy taki zestaw ma sens czy jeszcze coś dokupić.
Pozdrawiam
Śmiało można było dać 4 takie panele 🙂
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
Witam
Dziękuje a nie będzie za dużo?
Nie, 2 razy po 2, będzie idealnie.
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
Jak rozumiem to zrobić dwa stringi 2x po 2 szereg. połączyć równolegle ? proszę o wyrozumiałość dopiero się uczę.