Forum

Powiadomienia
Wyczyść

Dobór falownika do offgrid

3 Wpisy
3 Użytkownicy
0 Reactions
282 Widoki
 RaQu
(@raqu)
Wpisy: 1
New Member
Rozpoczynający temat

[#5624]

Witam,

Mam pewną zagwozdkę odnośnie doboru falownika. Posiadam 21 paneli 370W o parametrach:

Vmp - 42.98V
Imp - 8.61A
Voc - 51.25V
Isc - 9.07A

Potrzebuję falownik hybrydowy 1F, interesuje mnie 6kW, posiadam magazyn energii LiFePo4 15kWh. Znalazłem falownik Deye SUN-6K-SG03LP1-EU.
Przy 2 stringach po 10 paneli mam Vmp - 430V i Voc 520V.
I teraz moje pytanie.
  • Falownik ma maksymalne napięcie (Max PV Input Voltage ) 500V czy to tyczy się napięcia Vmp czy Voc ?
  • Czy taki falownik będzie pracował z taką ilością paneli czy ulegnie uszkodzeniu ( szybszej degradacji ) ?
  • Co z napięciem podczas zimy gdy są ujemne temperatury a duże nasłonecznienie, napięcie wzrasta czyli będzie dochodziło do ponad 550V, co w takim wypadku ?

Opublikowano : 14/04/2025 9:21 am
Znaczniki tematu
admin
(@admin)
Wpisy: 475
Członek Admin

Voc napięcie pracy bez obciążenia jest zawsze wyższe, przy stopniowym obciążaniu falownika Voc spada do Vmp. Także należy tu przyjąć Voc, gdyż falownik może wyrzucać alarm gdy przekroczysz max napięcie. Nie wypowiadam się jak to jest dla Deye bo nie wiem.

Dla bezpieczeństwa dał bym 2x po 9 paneli.

Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB

Opublikowano : 19/04/2025 8:22 am
Darson
(@darson)
Wpisy: 530
Honorable Member

Jak jest max 500v to 500, nie możesz tego przekroczyć, nie możesz dać 10 paneli w szeregu

Opublikowano : 20/04/2025 9:05 am
Udostępnij:
FotoVolty.info
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.