Dzień dobry
Mam zainstalowany inwerter sinus pro ultra 6000 totalny ofgrid (podłączenie na wzór admina tego forum ).
Proszę o informacje dlaczego Volt odradza podłączenie MPPT do istniejącej już instalacji pod jeden magazyn energii . I twierdza że nie będzie to działało .
Oczywiście osobne stringi PV . Tak jak to ma podłączone Admin .
Nikt nie odradza, trzeba to zrobić poprawnie i wszystko działa. Ja obecnie mam podłączone 4x MPPT pod jeden magazyn 25 kWh 25,6V LifePO4
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
Dziękuje za odpowiedz i potwierdzenie tego co wiem lecz volt wypiera się .
Sytuacja odnośnie MPPT wygląda następująco .
Zakupiłem MPPT VOLT dokupiłem panele , wszystko zgodnie z napięciami podłączyłem
i okazuje się że po podłączeniu akumulatorów MPPT nie uruchomił się
Po sprawdzeniu bezpiecznika nadal martwy .
Wysłałem do volta na reklamacje i tu zaczyna się przygoda .
MPPT volt naprawi odpłatnie bo jest popalony (ingerencja klienta)
Nowe urządzenie i taka sytuacja .
Volt po zapoznaniu jak mam to podłączone stwierdził że urządzenie spaliło się iż podłączyłem
MPPT pod już działające ( sinus pro ultra 6000 + magazyn) (sugerując się podłączeniem przez Pana prowadzącego to forum) .
Proszę może niech volt wypowie się jak podłączę urządzenie do MPPT do już istniejącego magazynu z sinus pro ultra 6000
to znowu mppt spali się ( coś w to nie wieże)
Podejrzewam ze coś mogło być z tym MPPT ale poczekam na odpowiedź .
Jeżeli podłączałeś zgodnie ze sztuką to powinno być ok
Jeżeli przekroczyłeś Voc z paneli to Ci może spalić regulator, jeżeli podłączałeś w złej kolejności to też możesz zjarać.
MPPT przyszedł z naprawy i podłączyłem do instalacji jak poprzednio , nic nie zmieniałem bo tylko + - z aku i po temacie .
Ładowarka zaczęła działać bez problemu co jest odpowiedzią ze VOLT naciągnął mnie na naprawę .
Podejrzewam że jakaś osoba kupiła przetestowała (14 dni na zwrot ) i odesłała lecz nie działającą i mogłem
zrobić to samo lecz wieżę w karmę 🙂
Zachowałeś kolejność podłączeń, najpierw bateria a potem panele?
Tak zachowałem kolejność bo nie miałem podłączonych paneli .
3 lata korzystam z inwentera to i kolejność jest normą .
Dałem się wyrolować ale trudno , pochwał volt odemnie nie dostanie .
Ciag dalszy MPPT VOL . Po podłączeniu aku wszystko wyświetla , dział ok .
Lecz po podłączeniu paneli z zachowaniem kolejności i napięć MPPT nie wyświetla amper
wyświetla V w normie lecz ampery z pv 0,0 ( to oznacza brak ładowania aku )
Może ktoś miał odczyniania z taka nie dolegliwością bo mi już ręce opadają .
Dodam jeszcze zdjęcie z aplikacji ,
Sprawdź parametry z jakimi ma ładować (napięcie max) itp.
U mnie przestaje ładować gdy magazyn osiągnie ustalone napięcie.
To ciekawe, co piszesz - faktycznie Volt czasem zaleca ostrożność, bo ich inwertery mają specyficzną logikę zarządzania energią i komunikacją między MPPT a magazynem. Ale jeśli masz wszystko zrobione analogicznie do schematu admina, to jest to technicznie możliwe i działa u wielu osób. Jeśli chcesz mieć pewność, że wszystko będzie hulać jak trzeba, warto pogadać z kimś, kto zna się na tych systemach od podszewki - ja mogę polecić ekipę z Ekopuls, ogarniają nawet bardziej złożone konfiguracje off-grid i potrafią doradzić, jak bezpiecznie i efektywnie połączyć kilka źródeł PV z jednym magazynem.
Dziękuje za podpowiedzi , wysłałem do serwisu , poczekam .
Dzień dobry
Nastąpił przełom w sprawie MPPT , wrócił z serwisu i po podłączeniu działa 🙂 🙂 :).i nie musiałem tym razem płacić .
Mam nadzieje ze już nie będę powracał do tematu MPPT .
Jakby ktoś był zainteresowany co było przyczyna braku ładowania akumulatorów to nie odpowiem .
Napisali że sprawny .
Komunikat o silnym ładunku dalej się świeci ale wróciły Ampery i Waty i wszystko śmiga .