Witam.
Mam malutką instalację, dwa panele, magazyn 100Ah, i regulator victron mppt. Zamierzam zasilać z tego router i laptopa, max jakieś 100w. Czy istnieje jakieś urządzenie, które po zaniku napięcia z wyjścia load, przełączy zasilanie na sieciowe? Myślałem na przetwornicy i jakimś przełączniku prądowy, ale nie wiem czy to będzie rozsądne, i zda swoją rolę. Chyba że mogę zastąpić victrona, urządzeniem które posiada te funkcje wszystkie zintegrowane. Może ktoś ma jakiś pomysł. Dzięki za wszelkie sugestie.
Witaj, najłatwiej będzie zainwestować w inwerter, który ma wbudowany już ATS i sam przełączy według Twojego nastawienia parametrów.
Ale każdy inwerter off grid podłączony pod siec cały czas pobiera jakieś tam drobne waty, więc w Twoim przypadku (niskiego poboru) mało będzie się opłacać.
W mojej instalacji mam zrobione tak że zastosowałem miernik baterii DC, dzięki któremu w aplikacji Tuya mam aktualne napięcie baterii, odświeżanie rzeczywiste, i jeżeli spadnie poniżej określonego poziomu załącza smart gniazdko pod które podłączona jest ładowarka baterii. Tyle w temacie 🙂
A jeżeli chcesz ATS z funkcją wifi to tutaj kupisz:
https://fotovolty.info/produkt/ats-automatyczny-przelacznik-zasilania-agregat-siec-125a-2p-wifi-ewelink/
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
Dzięki za pomoc. 👍