Forum

Powiadomienia
Wyczyść

Mikro instalacja

4 Wpisy
2 Użytkownicy
0 Reactions
79 Widoki
(@herman77)
Wpisy: 2
New Member
Rozpoczynający temat

[#5652]

Witam.

Mam malutką instalację, dwa panele, magazyn 100Ah, i regulator victron mppt. Zamierzam zasilać z tego router i laptopa, max jakieś 100w. Czy istnieje jakieś urządzenie, które po zaniku napięcia z wyjścia load, przełączy zasilanie na sieciowe? Myślałem na przetwornicy i jakimś przełączniku prądowy, ale nie wiem czy to będzie rozsądne, i zda swoją rolę. Chyba że mogę zastąpić victrona, urządzeniem które posiada te funkcje wszystkie zintegrowane. Może ktoś ma jakiś pomysł. Dzięki za wszelkie sugestie.

Opublikowano : 22/01/2026 12:45 am
admin
(@admin)
Wpisy: 475
Członek Admin

Witaj, najłatwiej będzie zainwestować w inwerter, który ma wbudowany już ATS i sam przełączy według Twojego nastawienia parametrów. 

Ale każdy inwerter off grid podłączony pod siec cały czas pobiera jakieś tam drobne waty, więc w Twoim przypadku (niskiego poboru) mało będzie się opłacać.

W mojej instalacji mam zrobione tak że zastosowałem miernik baterii DC, dzięki któremu w aplikacji Tuya mam aktualne napięcie baterii, odświeżanie rzeczywiste, i jeżeli spadnie poniżej określonego poziomu załącza smart gniazdko pod które podłączona jest ładowarka baterii. Tyle w temacie 🙂

A jeżeli chcesz ATS z funkcją wifi to tutaj kupisz:
https://fotovolty.info/produkt/ats-automatyczny-przelacznik-zasilania-agregat-siec-125a-2p-wifi-ewelink/

Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB

Opublikowano : 28/01/2026 8:58 am
(@herman77)
Wpisy: 2
New Member
Rozpoczynający temat

Dzięki za pomoc. 👍 

Opublikowano : 06/02/2026 7:06 pm
admin
(@admin)
Wpisy: 475
Członek Admin

Pozdro 🙂

Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB

Opublikowano : 10/02/2026 7:38 pm
Udostępnij:
FotoVolty.info
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.