Planuje ustawienie 4 paneli 460Wp, czyli 1840Wp, ustawione pionowo prawie na południe, planuj to połączyć na razie w szereg, Mam problem bo nie ogarniam od czego zależy wybór napięcia magazynu, chce zamówić ogniwa lipo4 złożyć samodzielnie, lub gotowego 15Kwh 51,2v. Od czego to zależy że niektórzy składają to na gotowych akumulatorach 24v, przecież jest tam chyba większa strata na falowniku. Chcę czerpać tam prąd niezbędny do pracy suszarki lub pralki. Pomóżcie w doborze falownika który by obsłużył 4 panel PV ewentualnie 2 stringi spięte po 3 w szeregu, ale wtedy niskie napięcie i falownik może nie startować, a nie będę miał miejsca na więcej niż 4 w szeregu. Pomóżcie coś dobrać. Pozdrawiam.
Jaki falownik wybierzesz to zależy od Ciebie, 48V magazyn na pewno będzie droższy, ale bardziej przyszłościowy.
Polecam:
Volt Polska sinus ULTRA plus 12000, lub EVO.
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
Nie ma co sie oszkukiwac, w mieszkaniu wiele nie zdzialasz, z tych 4 paneli to moze tv zasilisz, instalacja 48v lepsza niz 24, ale u ciebie 48v nie przejdzie przy takiej mikro instalacji, kup sobie inwerter na 24v jakis 4kw, najlepiej zeby nisko startowal napieciem pv, kup 8 ogniw lifepo4 do tego bms i tyle w temacie
A jeżeli nie chcesz się bawić w budowę magazynu możesz kupić gotowy akumulator Volt Polska LifePO4 200Ag 25,6V dający 5 kWh energii, u mnie 5 sztuk takich działa już drugi rok.
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB