Witam ! Zmontowałem sobie taki zestaw : inwenter VOLT SINUS PRO ULTRA 6000 , 8 paneli Volt 180W 18,36V , 4 akumulatory AGM 12V 100ah . Po odpaleniu instalacji wszystko chodziło super przez 4 dni aż do wczoraj . Zachciało się mi pogrzebać w ustawieniach i skutki są takie że ciągle zapięta jest sieć , panele ładują tylko akumulatory . Czasem na 2-3 minuty przełączy na akumulatory po czym znów zapina zasilanie z sieci . Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy te ustawienia są prawidłowe .
@darekc punkt 21 masz ustawione na przełączenie 27v jak będzie zmniejsz na 25,7 i powinien po osiągnięciu 25,7 przelaczyć się po ok 5minutach
Punkt 21 - można dać 24,6 V i będzie ok. Po przełączeniu na sieć napięcie na aku wzrośnie na ok 25V.
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
@admin Dziękuję za podpowiedź ! Właśnie dzisiaj działam z rozbudową instalacji , dokładam paneli i akumulatorów . Obecnie mam 4 aku 12v 100ah spięte na 24v i chcę dodać jeszcze 2 takie akumulatory , jak je najlepiej połączyć ? 6 akumulatorów 12v na 24V .
Witam ja mam zestaw Volt Polska inverter sinus pro ultra 6000 i do tego dwa akumulatory AGM po 100Ah. Nie mam jeszcze zakupionych paneli i chcę by narazie działał jak UPS, awaryjne zasilanie. dodam, że panele mam zamiar zakupić w przyszlym roku wiosną. Prosze o pomoc w ustawieniu inwertera. Jakie ustawienia nastawić by inwerter działał poprawnie i by nie zajechać akumulatów.
Cześć, jedyny parametr do odcięcie zasilania z aku do określonego napięcia - prawdopodobnie punkt 20 w ustawieniach.
Określa napięcie do którego zostaną rozładowane akumulatory przy braku zasilania z sieci.
Ja obecnie mam ustawione na 22,5V.
Pozdrawiam
Ok, pozostałe ustawienia
Witam serdecznie
Jestem zdecydowany na zamianę Sinus Pro 2500S na Sinus Pro Ultra 6000 24/230V.
Mam jeszcze jedno (może głupie) pytanie co do sprzętu.
Moja instalacja paneli 3KWp osiąga max. napięcie 80V przy prądzie ok. 40A.
Inwerter pracuje na napięciu DC od 30 do 130V.
Czy przy napięciu max. 80V na panelach, inwerter będzie w stanie ładować mi akumulatory prądem 60A ???
Pozdrawiam
Witam serdecznie
Jestem zdecydowany na zamianę Sinus Pro 2500S na Sinus Pro Ultra 6000 24/230V.
Mam jeszcze jedno (może głupie) pytanie co do sprzętu.
Moja instalacja paneli 3KWp osiąga max. napięcie 80V przy prądzie ok. 40A.
Inwerter pracuje na napięciu DC od 30 do 130V.
Czy przy napięciu max. 80V na panelach, inwerter będzie w stanie ładować mi akumulatory prądem 60A ???
Pozdrawiam
Z ultra 6000 wyciągniesz 60A prądu ładowania.
Na twoim miejscu nie zmieniał bym inwertera a dokupił drugi do instalacji.
Jednocześnie oczywiście dopasuj swój bank energii. Robiłem film na temat tego inwertera 2500s, on nie przerabia z paneli więcej jak 1200W.
Pozdrawiam 🙂
Cześć
Zaciekawiłeś mnie swoją propozycją. Czy jest możliwość kontaktu z tobą telefonicznie ?
Pozdrawiam
Kolega @darson posiada taką instalację z dwoma inwerterami 🙂
Witam.Jak dobrać ustawienia aby w dzień zasilało odbiorniki i ładowało akumulator,a po zaniku energii z paneli przełączało na sieć?
Ustaw napięcie banku przy którem przełączy się na bypass -> chyba punkt 20 w ustawieniach lub 21. Doczytaj w instrukcji. W okresie zimowym zaleca się ustawić 25V