Forum

Powiadomienia
Wyczyść

Fotowoltaika - opinie użytkowników, czy się opłaca? Czy warto?

16 Posty
8 Users
2 Likes
406 Widok
admin
(@admin)
Topic starter

Każdy zadaje sobie pytanie, czy inwestycja w instalacje fotowoltaiczna się opłaca? Obecnie panuje bum na tego typu rozwiązania, każdy ucieka przed coraz większymi rachunkami za prąd. Natomiast odpowiedzieć na pytanie "czy to się opłaca" można odpowiedzieć dopiero po całym roku użytkowania.

Zapraszamy do dyskusji, prosimy o Wasze opinie i doświadczenia związane z całym przebiegiem inwestycji.
Na co uważać? Na co zwrócić uwagę? Prosimy o Wasze porady.

Wypowiadając się w dyskusji - jednocześnie bierzesz udział w konkursie (info tutaj

Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB

Opublikowany : 28/05/2023 9:48 am
Moocha
(@moocha)
Eminent Member

Miałem ofertę na instalację 3,5kW na dachu za kwotę niemal 20 tyś zł. Tak 6 tyś można mieć zwrotu z dotacji. Robi nam się kwota ok 14 tyś. Niestety ulotki i piękne gadanie przez telefon mnie nie zainteresowały. W tej cenie zrobiłem prawie 4kW instalację off gridu i zostało jeszcze na dobry akumulator lifepo4 dzięki czemu mam magazyn na cała noc użytkowania jak również w tej cenie mam awaryjny system zasilania całego domu.

Pogratulować tylko tym co idą na łatwiznę, kupują to co jest trendy, bo sąsiad ma, ja się nie znam i biorę co sprzedawca mówi że dobre.
Później się okazuje że się wyłącza bo napięcie skacze. Pozdrawiam!

Opublikowany : 28/05/2023 7:17 pm
Szymon
(@mejko)
Estimable Member

@moocha u mnie w opolskim zrobili mi taką wycenę jak pytałem w marcu Witam. Przesylam wycene pod instalacje fotowoltaiczna na panelach Jinko 560W Bifacial - 7szt
Falownik Sofar Solar KTLX 5.5 G3
Konstrukcja na dach plaski trojkat
Elektryka (zabezpieczenia DC AC)
Calosc z montazem oraz zgloszeniem do ZE, uruchomieniem 17900zl

Opublikowany : 30/05/2023 1:39 pm
Darson
(@darson)
Reputable Member

Powiem wam szczerze, że ten cały on grid jak dla mnie to jedno wielkie G i tyle w temacie. Pozdrawiam 😎 

Opublikowany : 31/05/2023 3:14 pm
Szymon
(@mejko)
Estimable Member

@darson on grida trzeba było zakładać jak był na starych zasadach wtedy to miało  sens pozdrawiam

Opublikowany : 01/06/2023 9:26 am
Darson
(@darson)
Reputable Member

@mejko w tym kraju to nic nie ma sensu, spokojnie zaraz off grida opodatkują, bo za dużo ludzi zaczyna zakładać, a złodzieje nic z tego nie mają

Opublikowany : 01/06/2023 9:53 am
admin
(@admin)
Topic starter

Fajnie było jak naprodukowałeś przez lato a w zimę dom ogrzałeś 🙂

Opublikowany : 01/06/2023 10:41 am
(@robertokurow)
Estimable Member

@admin  w tym temacie się nie orientuje. Jak to jest teraz z rozliczeniem? Czy nie zbiera się na zimę?

Opublikowany : 02/06/2023 7:37 pm
Szymon
(@mejko)
Estimable Member

@robertokurow zbiera się na zimę na starych zasadach

Opublikowany : 02/06/2023 7:52 pm
(@robertokurow)
Estimable Member

@mejko  a to nie jest teraz że zbiera się zamiast kw kasę? Chyba źle przeczytałem. Myślałem że po cenie rynkowej przeliczają kw na pln a potem z tego rozliczają. Wiadomo że w lato taniej niż w zimę dlatego to mało opłacalne.

This post was modified 6 miesięcy temu 2 times by Robert

Opublikowany : 02/06/2023 10:03 pm
(@bober)
Trusted Member

@robertokurow jeżeli teraz włączysz się do sieci z instalacją on grid będziesz na zasadach net billing, czyli sprzedajesz po określonej stawce jeżeli masz nadmiar a odkupujesz kiedy nie ma słońca, albo za mała produkcja,

Teraz można zarobić około 50 gr za kWh, ale co lepsze w przyszłym roku będzie rozliczenie godzinowe, czyli 50 gr os świtu do 10, między 10 a 15 3gr i po 15 50gr,

Z tego co się orientuję to tylko pogłoski ale też plotki głoszą że za wprowadzenie prądu do sieci między 10 a 15 można zapłacić czyli nie bardzo się to opłaca.

Sensownie by było mieć falownik hybrydowy który w godzinach szczytu doładowuje bank energii i zasila nasze odbiorniki a nic nie wysyła do sieci.

Opublikowany : 06/07/2023 3:05 pm
syltrex reacted
syltrex
(@syltrex)
Eminent Member

ja nie mam ale czytam, kilka godzin temu taki...oto już nie pierwszy raz

ongrid

więc jak dalej ktoś udaje, że nie jest okradany i dalej jest zadowolony, to śmiało handlowcy telefoniczni czekają 😉

Opublikowany : 09/07/2023 10:05 pm
Darson reacted
(@bober)
Trusted Member

@syltrex z automatu wysylają, później korekty i masz nadpłatę, jasne że cię okradają. Teoretycznie jesteś na 0 ale przez jakiś czas oni mają twoje pieniądze. Ogólnie na starych zasadach płacisz za licznik plus podatek końcowy, około 200 za rok

Opublikowany : 10/07/2023 12:15 am
admin
(@admin)
Topic starter

Czy obecnie ktoś rozważa dołożyć instalacje on grid do istniejącej instalacji off grid?

Oczywiście off gridu brakuje na wszystko...

Opublikowany : 20/10/2023 9:39 pm
(@alekjs)
New Member

Wydaje mi się, że biorąc pod uwagę inflację, sporą liczbę dofinansowań oraz możliwość odliczenia instalacji fotowoltaicznej od podatku, jest ona wciąż opłacalna, a na pewno bardziej niż czekanie aż zwiększą się rachunki za prąd: removed link

Tutaj wady i zalety: removed link  

Opublikowany : 23/10/2023 10:32 am
Strona 1 / 2
Share: