Cześć,
jeszcze mamy środek zimy. Jakie uzyski macie ze swoich instalacji? Jaka produkcja przez dzień i czy starcza Wam już na noc?
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB
Ja swój zestaw na zimę wyłączam bo panele nie dają rady,szkoda akumulatorów.Posiadam on-grid i tam widać produkcję z 3,5kw na poziomie 50w czyli nic,falownik więcej by zjadł,Pozdrawiam i życzę słońca.
Listopad grudzień po ok 30 kw czyli słabo
Sorki w listopadzie 64kwh
Ja grudzień liczę jako 0, natomiast w styczniu już mam 80kWh 🙂
Listopad bezproblemowy. Grudzień był najsłabszy, wyprodukowane 110kw, ale przekulałem bez sieci, od początku stycznia do dnia dzisiejszego czyli 25.01 mam już 160kw, tw starcza 🙂
Przez listopad i grudzień poszły mi akumulatory więc praktycznie wyłączone od tygodnia dopiero włączyłem praktycznie bez pojemności akusy. Tylko co w dzień parę Wat zalapie jeszcze za dużo chmur. I częściowo zasłonięte dwa panele słonko nisko i hala zasłania.
@robertokurow jakie masz aku jak agm i żel to na złom tylko livepo4 ja miałem agm dziadostwo jakich mało teraz mam livepo4 24v 280 ah i jestem bardzo zadowolony pozdrawiam
@mejko moje to trojany prawie jak trakcyjne ale te prawie zabrakło. Półtora roku starczyły używane i spuchnięte były. Teraz będą lifepo4
@robertokurow ja moje livepo4 mam prawie rok i dalej jak nowe teraz tylko 1/3 pobieram z Taurona a 2/3 z offgridu dane z całego roku
@mejko mój najlepszy wynik był w lato za dwa miesiące zapłaciłem 2,12 PLN. Średnio wychodziło 26 PLN za dwa miesiące ale katowałem akusy na max. Nawet piekarnik 2,7 kw ładnie szedł na tym
Naprawdę nie ma co kombinować że jakieś używane aku trakcyjne itp. już nie wspomne o tych dziadach agm czy żel, które w ogóle nie nadają się do fotowolt. Używam od lata 2024 lifepo4 i nawet nie ma o czym mówić, jak dla mnie są super! Pięknie trzymają, ładują się, mają daną ilośc kwh (ah) to tyle mają, można bez problemu szarpać z nich dużą moc, a najfajniejsze jest to że można również ładować dużą mocą, co szczególnie ważne w zimę, kiedy to wyjdzie słoneczko raz na może tydzień i jest tylko ze 3h, więc nie ma czasu na długie powolne ładowanie jak w przypadku np agm, a pozniej dlatego niedoładowane padają, a te ładujesz pęłną parą dzięsiątkami amper i kilka kw wchodzi w godzinę, na ten moment jak dla mnie nie ma nic lepszego, a najfajniejsze jest to że teraz wychodzą taniej jak te całe agmy, najgorszy badziewny 100ah agm ok 500zł. A tu jak złożysz z ogniw i podepniesz bms to przy magazynie składającym się z 16 ogniw (48v) ok 300ah plus bms 200a to wychodzi ok 4,5k to policzcie ile trzeba wydać na agmy o tej mocy które padną po paru mc, a jeszcze zapomniałem o cyklach, ile wytrzymują agm, żel cykli a ile lifepo4, i tyle w temacie, to się rozpisałem, ale to tak dla tych żeby nie wtapiali kasy niepotrzebnie jak ja i poszli już w dobrym kierunku 😉
Tak, też szczęśliwie jadę już na LifePO4, nie ma o czym gadać, szkoda było tylko tych pieniędzy wydanych na AGM, a to chyba przez to że wcześniej nie było dostępnych inwerterów, które działają bez magazynu, bo chyba byśmy czekali na lepsze akumulatory niż agm 🙂
Aktualnie mam jeszcze 15kWh, jeden aku czeka na zamontowanie (już nie długo), czyli będzie 20kWh. Dodatkowy plus lifepo4 to że nawet wskazane jest nie naładować ich na full. Z tego co obserwuję bardzo ciężko mam dobić do tych 27V, czyżby mam jeszcze za małą moc PV? Myślę zeby ustawić max ładowanie na 27,9V, co o tym myślicie?
Chciałbym jeszcze odciążyć mojego Volta 6000, i dom zasilać z niego bo tam nie potrzebuje więcej jak 2,5 kW, a biuro chcę przełączyć na osobny falownik i wstępnie zdecydowałem się na EVO 4200, co o tym myślicie? Narazie będzie działał w formie UPS z jednego magazynu, później - na jesień podłączę mu panele 4kWp.
Pozdrawiam 🙂
Teraz wiekszośc falowników może działać bez aku, i pewnie nie jeden by poczekał 😉 ja akurat zaczynając stosunkowo dość niedawno z fotow. Nie miałem pojęcia o niczym, a tymbardziej o czymś takim jak aku lifepo4, a nikt mi wtedy nie doradził, no trudno nie pierwszy nie ostatni raz kiedy człowiek z czymś wtopi 😉
Jeśli chodzi o lifepo4 to mam te 15kwh, ogólnie starcza mi to, ale myślę o dołożeniu jeszcze tych 15kwh, wpadłem już chyba w nałóg 😅
Co do ładowania to najlepiej ładować tak do 90% wtedy wydłuża się żywotność aku. W moim przypadku ładuje do 56v czyli 90% a utrzymanie mam na 55v, dobija bezproblemowo, no chyba że jest noc w dzień to wtedy napięcie idzie powoli, musisz zobaczyć w słoneczny dzień czy też ciężko dobija do tego napięcia, ogólnie nie powinno być problemu.
Z tym falownikiem evo 4200 nie doradzę, jeśli chodzi o mnie, to na pewno przyszłościowo myśle o falowniku deye.
Pozdrawiam