Forum

Powiadomienia
Wyczyść

Fotowoltaika Off-grid - jakie uzyski/produkcja zimą?

24 Wpisy
6 Użytkownicy
4 Reactions
2,468 Widoki
admin
(@admin)
Wpisy: 478
Członek Admin
Rozpoczynający temat

[#5599]

Cześć,

jeszcze mamy środek zimy. Jakie uzyski macie ze swoich instalacji? Jaka produkcja przez dzień i czy starcza Wam już na noc?

Pozdrawiam 🙂

Dziękuję za współtworzenie forum 🙂
Subskrybuj: FotoVolty na YouTube
Polub: FotoVolty na FB

Opublikowano : 25/01/2025 9:24 am
(@mario)
Wpisy: 14
Eminent Member

Ja swój zestaw na zimę wyłączam bo panele nie dają rady,szkoda akumulatorów.Posiadam on-grid i tam widać produkcję z 3,5kw na poziomie 50w czyli nic,falownik więcej by zjadł,Pozdrawiam i życzę słońca.

Opublikowano : 25/01/2025 12:21 pm
Szymon
(@mejko)
Wpisy: 401
Reputable Member

Listopad grudzień po ok 30 kw czyli słabo

Opublikowano : 25/01/2025 12:23 pm
Szymon
(@mejko)
Reputable Member

Sorki w listopadzie 64kwh

Opublikowano : 25/01/2025 12:24 pm
admin
(@admin)
Członek Admin
Rozpoczynający temat

Ja grudzień liczę jako 0, natomiast w styczniu już mam 80kWh 🙂

Opublikowano : 25/01/2025 1:06 pm
Darson
(@darson)
Wpisy: 533
Honorable Member

Listopad bezproblemowy. Grudzień był najsłabszy, wyprodukowane 110kw, ale przekulałem bez sieci, od początku stycznia do dnia dzisiejszego czyli 25.01 mam już 160kw, tw starcza 🙂

Opublikowano : 25/01/2025 1:28 pm
Robert
(@robertokurow)
Wpisy: 342
Reputable Member

Przez listopad i grudzień poszły mi akumulatory więc praktycznie wyłączone od tygodnia dopiero włączyłem praktycznie bez pojemności akusy. Tylko co w dzień parę Wat zalapie jeszcze za dużo chmur. I częściowo zasłonięte dwa panele słonko nisko i hala zasłania. 

Opublikowano : 26/01/2025 5:05 pm
Szymon
(@mejko)
Reputable Member

@robertokurow jakie masz aku jak agm i żel to na złom tylko livepo4 ja miałem agm dziadostwo jakich mało teraz mam livepo4 24v 280 ah i jestem bardzo zadowolony pozdrawiam

Opublikowano : 26/01/2025 6:39 pm
Robert
(@robertokurow)
Reputable Member

@mejko moje to trojany prawie jak trakcyjne ale te prawie zabrakło. Półtora roku starczyły używane i spuchnięte były. Teraz będą lifepo4

Opublikowano : 26/01/2025 6:42 pm
Szymon
(@mejko)
Reputable Member

@robertokurow ja moje livepo4 mam prawie rok i dalej jak nowe teraz tylko 1/3 pobieram z Taurona a 2/3 z offgridu dane z całego roku

Opublikowano : 26/01/2025 6:47 pm
Robert
(@robertokurow)
Reputable Member

@mejko  mój najlepszy wynik był w lato za dwa miesiące zapłaciłem 2,12 PLN.  Średnio wychodziło 26 PLN za dwa miesiące ale katowałem akusy na max. Nawet piekarnik 2,7 kw ładnie szedł na tym

Opublikowano : 26/01/2025 6:51 pm
Darson
(@darson)
Honorable Member

@robertokurow @mejko

Naprawdę nie ma co kombinować że jakieś używane aku trakcyjne itp. już nie wspomne o tych dziadach agm czy żel, które w ogóle nie nadają się do fotowolt. Używam od lata 2024 lifepo4 i nawet nie ma o czym mówić, jak dla mnie są super! Pięknie trzymają, ładują się, mają daną ilośc kwh (ah) to tyle mają, można bez problemu szarpać z nich dużą moc, a najfajniejsze jest to że można również ładować dużą mocą, co szczególnie ważne w zimę, kiedy to wyjdzie słoneczko raz na może tydzień i jest tylko ze 3h, więc nie ma czasu na długie powolne ładowanie jak w przypadku np agm, a pozniej dlatego niedoładowane padają, a te ładujesz pęłną parą dzięsiątkami amper i kilka kw wchodzi w godzinę, na ten moment jak dla mnie nie ma nic lepszego, a najfajniejsze jest to że teraz wychodzą taniej jak te całe agmy, najgorszy badziewny 100ah agm ok 500zł. A tu jak złożysz z ogniw i podepniesz bms to przy magazynie składającym się z 16 ogniw (48v) ok 300ah plus bms 200a to wychodzi ok 4,5k to policzcie ile trzeba wydać na agmy o tej mocy które padną po paru mc, a jeszcze zapomniałem o cyklach, ile wytrzymują agm, żel cykli a ile lifepo4, i tyle w temacie, to się rozpisałem, ale to tak dla tych żeby nie wtapiali kasy niepotrzebnie jak ja i poszli już w dobrym kierunku 😉

Opublikowano : 27/01/2025 10:54 am
Szymon zareagował
Robert
(@robertokurow)
Reputable Member

@darson  zgadzam się z tym. Człowiek uczy się na błędach. Teraz już będą lifepo4.

Opublikowano : 27/01/2025 11:11 am
Darson zareagował
admin
(@admin)
Członek Admin
Rozpoczynający temat

@darson 

Tak, też szczęśliwie jadę już na LifePO4, nie ma o czym gadać, szkoda było tylko tych pieniędzy wydanych na AGM, a to chyba przez to że wcześniej nie było dostępnych inwerterów, które działają bez magazynu, bo chyba byśmy czekali na lepsze akumulatory niż agm 🙂

Aktualnie mam jeszcze 15kWh, jeden aku czeka na zamontowanie (już nie długo), czyli będzie 20kWh. Dodatkowy plus lifepo4 to że nawet wskazane jest nie naładować ich na full. Z tego co obserwuję bardzo ciężko mam dobić do tych 27V, czyżby mam jeszcze za małą moc PV? Myślę zeby ustawić max ładowanie na 27,9V, co o tym myślicie?

Chciałbym jeszcze odciążyć mojego Volta 6000, i dom zasilać z niego bo tam nie potrzebuje więcej jak 2,5 kW, a biuro chcę przełączyć na osobny falownik i wstępnie zdecydowałem się na EVO 4200, co o tym myślicie? Narazie będzie działał w formie UPS z jednego magazynu, później - na jesień podłączę mu panele 4kWp.

Pozdrawiam 🙂

Opublikowano : 27/01/2025 11:12 am
Darson
(@darson)
Honorable Member

@admin 

Teraz wiekszośc falowników może działać bez aku, i pewnie nie jeden by poczekał 😉 ja akurat zaczynając stosunkowo dość niedawno z fotow. Nie miałem pojęcia o niczym, a tymbardziej o czymś takim jak aku lifepo4, a nikt mi wtedy nie doradził, no trudno nie pierwszy nie ostatni raz kiedy człowiek z czymś wtopi 😉 

Jeśli chodzi o lifepo4 to mam te 15kwh, ogólnie starcza mi to, ale myślę o dołożeniu jeszcze tych 15kwh, wpadłem już chyba w nałóg 😅

Co do ładowania to najlepiej ładować tak do 90% wtedy wydłuża się żywotność aku. W moim przypadku ładuje do 56v czyli 90% a utrzymanie mam na 55v, dobija bezproblemowo, no chyba że jest noc w dzień to wtedy napięcie idzie powoli, musisz zobaczyć w słoneczny dzień czy też ciężko dobija do tego napięcia, ogólnie nie powinno być problemu.

Z tym falownikiem evo 4200 nie doradzę, jeśli chodzi o mnie, to na pewno przyszłościowo myśle o falowniku deye.

Pozdrawiam

Opublikowano : 27/01/2025 11:36 am
Strona 1 / 2
Udostępnij:
FotoVolty.info
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.